петак, 3. јануар 2020.

У новогодишњој ноћи 125 бескућника збринуто у Прихватилишту

Током новогодишње ноћи 125 бескућника потражило je уточиште у Прихватилишту за одрасла и стара лица у Кумодрашкој улици, где су адекватно збринути.

Како је за Tанјуг изјавила градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, Прихватилиште финансира Град те корисници истог имају довољно хране и средстава за негу и хигијену, али да је циљ градске власти за 2020. годину почетак реконструкције тог прихватилишта као и изградња нових.

– Осим овог које се налази у Кумодрашкој улици, биће изграђено још једно приватилиште како сви бескућници не би морали да долазе у један део града – најавила је Станисављевићева.

Она је апеловала на грађане да помогну онима који живе на улици, и то тако што ће уколико примете да некоме од тих људи није добро обавестити било који од 17 центара за социјални рад, директно Прихватилиште или Хитну помоћ.

 – Током хладног таласа 2018. године, у Сазоновој улици у Београду је, у сарадњи са Општином Врачар и Црвеним крстом Београда, било организовано привремено прихватилиште где су они којима је помоћ потребна могли да добију храну и одећу, а тако ће бити и ове године. Прихватилиште или дневно свратиште у Сазоновој улици биће отворено оног тренутка када буде постојала потреба за тим, односно када температуре буду ниске – рекла је она.

Станисављевићева је поручила да је важно помоћи свакоме ко се налази у тешкој материјалној ситуацији, истичући да је једна од најтежих ситуација немати кров над главом.

– Никоме није место на улици, поготово у хладним данима, али различите животне околности су неке људе довеле до тога и наш је задатак да им помогнемо и пружимо подршку како би могли да изађу на прави пут. Конкретно, највећа је улога Центра за социјални рад и то кроз остваривање њихових права, јер бескућници имају право и на новчану социјалну помоћ, једнократне помоћи, интеревентне помоћи, бесплатни оброк – навела је Станисављевићева.

Како би бескућницима могло да се помогне на прави начин, истакла је да је веома важно да се они региструју, односно да се јаве Центру за социјални рад и изваде лична документа.

Директорка Прихватилишта за одрасла и стара лица Невенка Никић Симатковић навела је да Прихватилиште може да прими 104 особе као и да последњих десет година у овај простор долази велики број грађана старијих од 60 година. Њима се пружа свака врста помоћи, али и подршка како би се вратили у нормалне токове.