петак, 3. јануар 2020.

Радојичић: „Тиршова 2“ – нова дечја болница после 50 година

Пројекат „Тиршова 2“ је изузетно значајан јер ће та болница у наредним деценијама постати референтно место за лечење најтежих дечјих пацијената из Србије, али и региона, истакао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић у интервјуу за „Курир”. 

Радојичић је рекао да је његов циљ да сва деца у Србији буду здрава и да је зато важно да након 50 година чекања добијемо најсавременије опремљену болницу, чија ће изградња започети током ове године. Прецизирао је да ће се „Тиршова 2“ простирати на више од 30.000 квадратних метара, те да ће имати све услове за лечење пацијената са најтежим и најзахтевнијим дијагнозама. 

– Тренутно је у изради урбанистички пројекат. Закључком Владе Републике Србије одређена је локација на крају Делиградске улице, а први кораци ка изградњи почињу на пролеће и пресудно је да се ове етапе добро ураде. Не могу довољно да нагласим колико је ово значајан пројекат. Пола века се прича о неопходности нове дечје клинике и због тога велику пажњу усмеравам ка томе – истакао је Радојичић. 

Градоначелник је нагласио да ће 2019. годину памтити по успеху и мноштву важних активности, почев од отварања зграде Прихватилишта за децу, напредовања реализације пројекта „Тиршова 2”, до значајног унапређења возног парка ГСП-а. 

– Издвојио бих и кандидатуру нашег града за „Зелену престоницу Европе”. Желимо да Београд буде здравији град, што ћемо између осталог постићи и његовим озелењавањем. Наш циљ је да сваки Београђанин посади барем по једно стабло јер нам треба 2,5 милиона нових. Годину је обележила и изложба Марине Абрамович, на коју су људи долазили чак из САД. Овај културни догађај, значајан не само за нас него и за Европу, учинио је Београд тих дана поново центром уметности – рекао је Радојичић. 

Међу мноштвом важних инвестиција, Радојичић је као посебно важну издвојио реконструкцију Трга републике. 

– То је значајан пројекат чију ћемо вредност сазнати тек када прође време. Многи нису подржали план градоначелника Бранка Пешића за Мост Газела, говорећи да су му довољне две траке, али он се изборио за трећу, а и она нам је сада очигледно недовољна. За вредновање таквих капиталних инвестиција потребна је историјска дистанца, а и многи светски градови имају тргове сличног типа – подсетио је градоначелник. 

Када су у питању планови за 2020. годину, Радојичић је оценио да је важно да се настави с великим инвестиционим пројектима. Ту се пре свега мисли на реконструкцију улица, сређивање фасада и обезбеђивање енергетске ефикасности, депонију Винча, уз појачана улагања у осталу комуналну инфраструктуру. 

– Значајно је да ћемо градити нове вртиће али и наставити са субвенцијама за приватне вртиће, а реконструисаћемо и бројне школе. Настављамо и са одговорном социјалном политиком, исплаћујући на време све обавезе како према најугроженијим суграђанима тако и према трудницама и породиљама – рекао је Радојичић. 

Говорећи о градском превозу, Радојичић је подсетио да сви велики градови имају исте проблеме са гужвама јер је све више становника и возила. 

– Набавили смо 244 аутобуса у вредности од 45 милиона евра, по чему је 2019. рекордна година у историји ГСП-а. Набавићемо још 100 нових зглобних аутобуса, 40 тролејбуса и 10 електричних аутобуса. Радимо и на пројекту метроа, без којег ове проблеме нећемо решити на прави начин – закључио је Радојичић.