субота, 4. јануар 2020.

Контрола поштовања Одлуке о забрани употребе пластичних кеса

Секретаријат за инспекцијске послове града Београда подсећа правна и физичка лица која се на територији Београда баве малопродајом да је 1. јануара ове године ступила на снагу Одлука о условима коришћења кеса за испоруку робе на месту продаје роба и услуга на основу које је забрањено коришћење пластичних кеса на територији града Београда.

Сва правна и физичка лица обавезна су да поштују ову одлуку и да купцима понуде цегере, папирне или биоразградиве кесе у складу са Одлуком о условима коришћења кеса за испоруку робе на месту продаје роба и услуга.  Према извештајима са терена већина трговаца почела је са применом Одлуке али нажалост постоје и они који мисле да могу да раде по старом.

Градске и општинске комуналне инспекције почеће од 8. јануара контролу примене Одлуке. Биће констролисане градске пијаце, малопродајни објекти, како трговинских ланаца тако и појединачни, а посебно пиљаре на које су се током првих дана 2020. године грађани жалили да не поштују одлуку.

Током јануара, инспектори ће вршити контролу примене одлуке, а прекршиоце ће упозоравати без кажњавања. Циљ је да се одлука поштује, а не да се по сваку цену наплаћују казне. Малопродајни објекти за које буде утврђено да не поштују одлуку биће чешће предмет контроле. Поред тога, имена и адресе малопродајних објеката који не поштују Одлуку редовно ће бити објављивани како би грађани знали ко не поштује одлуку која је у интересу свих грађанки и грађана Београда и очувања животне средине.