субота, 4. јануар 2020.

Весић: Богат програм Божићног сеоцета за најмлађе, али и све друге Београђане

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је вечерас отварању манифестације Божићно сеоце испред Храма Светог Саве. Весић је подсетио да се Божићно сеоце одржава у склопу овогодишње „Београдске зиме” коју је оценио као најбогатију и најразноврснију до сада.

Догађају је присуствовала заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, председник општине Врачар Милан Недељковић, директор ЦЕБЕФ-а Дамир Хандановић, као и директор УК „Вук“ Светислав Гонцић.

Весић је истакао да трећу годину заредом испред Храма Светог Саве Српска православна црква, Град Београд и Општина Врачар организују ову манифестацију која је, како је рекао, углавном намењена деци и прилагођена јануарским верским празницима.

– Пре три године, на предлог владике Стефана донели смо одлуку да организујемо манифестацију Божићно сеоце јер током јануара нисмо имали програме за децу који су махом завршавани крајем календарске године. Тада је ова манифестација изазвала велику пажњу деце али и родитеља, па данас имамо Божићно сеоце које ће ове године трајти од 4. до 28. јануара. У оквиру Божићног сеоцета очекује нас низ програма, од којих су многи прилагођени верским празницима - Светом Стефану, Светом Јовану, Православној Новој години, Бадњој вечери, Божићу... – рекао је Весић.

Према његовим речима, на тај начин Град Београд показује поштовање према нашој вери и традицији, а са друге стране организује леп и пригодан програм за децу током читавог јануара, у време школског распуста, када београдска деца могу да уживају у заиста разноврсном  програму.

– На тај начин наставља се Београдска зима која ове године садржи преко 700 сати програма на преко 130 локација. Ова манифестација никада није била богатија и разноврснија, чиме показујемо колико је за Град Београд битан период у којем прослављамо новогодишње и божићне празнике. Такође, на овај начин доказујемо да су нам програми за наше суграђане, најмлађе и све друге, једнако битни као програми чији је циљ привлачење што већег броја туриста – закључио је Весић.

Пре почетка манифестације Божићно сеоце, Весић је у крипти Храма Светог Саве заједно са патријархом Иринејем присуствовао додели пакетића за децу у организацији Верског добротворног старатељства. Уз пригодан програм и велики број присутних, малишани са посебним потребама добили су пакетиће, а догађају је присуствовао и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Председник општине Врачар Милан Недељковић је изразио задовољство чињеницом да је ова централна београдска општина један од домаћина и организатора Божићног сеоцета.

– Нашој општини је част што ће током јануара бити домаћин ове манифестације. Врачарско брдо и Храм Светог Саве представљају својеврстан центар православља и три дана пред најрадоснији хришћански празник имамо прилику да се окупимо и у добром расположењу дочекамо Божић. Припремили смо богат програм у којем ће моћи да уживају наши најмлађи суграђани, али и њихови родитељи – рекао је Недељковић.