недеља, 5. јануар 2020.

Радојичић: Београд – град који свакоме даје шансу

Београд је престоница, двомилионски град, административни и културни центар, универзитетска престоница, град могућности и будућности. У просеку, Београд је годишње богатији за 7.000 становника, колико их се више досели него одсели из српске престонице. Глобални трендови предвиђају да ће до краја наредне деценије три четвртине светског становништва живети у градовима. Предвиђања су да ће у наредних 15 година Београђана бити за око 250.000 више, рекао је говорећи о миграцијама становништва градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић у интервју за „Блиц”.

Према његовим речима, сви озбиљни градови у својим планирањима узимају у обзир ове податке како би се припремили и организовали.

– На тај начин и ми стратешки планирамо развој Београда како бисмо могли да одговоримо на изазове градова који расту, од саобраћајних гужви, комуналних проблема до унапређења комуникације грађана с управом. Током последњих година знатно су унапређене здравствене услуге, тако да Београд представља лидера у овој области у југоисточној Европи – рекао је Радојичић.

Он је истакао да људи у Београду имају шансу да се остваре на сваком пољу, да нађу посао у струци, без обзира на то да ли је реч о традиционалном занату, пољопривреди или информационим технологијама.

– Београд је био и биће место где се срећу традиција и иновације, чиме настаје динамично тржиште рада. Посебно смо радили на стварању услова за запошљавање младих стручних и перспективних кадрова. Најбитније је да они овде могу и да заснују породицу, да све то реализију у околностима које им пружају дугорочну извесност и сигурност. То је пре свега резултат политичке и финансијске стабилности, која се са нивоа Републике преноси на локалне самоуправе али и домаћинског пословања градских власти и, коначно, стратешких планова које смо направили и који су се већ у знатној мери остварили – додао је градоначелник.

Говорећи о износу просечне плате, Радојичић је рекао да Београђани у просеку зарађују 600 евра на месечном нивоу, што је знатно изнад српског просека, али је и подсетио да је 2012. године просечна плата била 465 евра.

– Kрајем октобра ове године било је незапослено 7,7 одсто грађана, док је 2012. било незапослено 25 одсто грађана. Имамо 350 кранова на чак 2.000 градилишта. Све то говори о све већем интересовању великих и озбиљних инвеститора да улажу у наш град – напоменуо је Радојичић.

Он је нагласио да изузетно поштује све што раде друге локалне самоуправе и истакао да дубоко верује у децентрализацију.

– Верујем да сваки град има свој дух, локалну културу и урбане приче, да је сваки јединствен и вероватно најлепши на свету за оне који у њему живе. Kада је Београд у питању, поносни смо на наше две реке – Саву и Дунав, на културно наслеђе и богату историју, као и на гостопримство и срдачност који су иначе својствени нама као народу – рекао је Радојичић.

Градоначелник је указао на чињеницу да у Београду има посла и да управо жеља за професионалним усавршавањем многе привлачи у наш град.

– Најразличитије светске компаније у Београду имају своја представништва, одакле у великом броју случајева не покривају само тржиште Србије већ и регионална тржишта. Још више радних места стварамо подршком Града малим и средњим предузећима. Више од 500 почетника у пословању добило је финансијска бесповратна средства и кредите у износу од близу две милијарде динара, док је више од 120 стартап компанија добило финансијска средства за започињање пословања. У 2019. години смо дали подстицајна средства и за све кључне пољопривредне гране у износу од 200 милиона динара. Са овом праксом настављамо и у 2020. години – рекао је градоначелник.

Радојичић је истакао да је током претходних неколико година позитиван однос према инвеститорима довео Београд на светску мапу инвеститора као добру дестинацију за улагања.

– Стране инвестиције пуне наш буџет и омогућавају нам да улажемо у град, у комуналне инфраструктурне пројекте. Људи добијају посао, поготово у туризму. Због свих тих улагања, привлачимо нове инвестиције и то је тај точак који ће се у будућности све више вртети. Јака привреда омогућава и јачање образовног система. Осим као развијенији, Београд видим и као функционалнији, зеленији и здравији. Видим подмлађени Београд у које  м баке и деке шетају по више унука, а млади родитељи имају могућности за значајне приходе који гарантују лепо детињство једних и достојанствену старост других. Видим Београд препун странаца. Видим један паметан град који је помирио историју и визију лепшег сутра за све своје грађане – закључио је Радојичић.