понедељак, 6. јануар 2020.

Весић: Са нових 25 цистерни дуплиран број тих возила у „Градској чистоћи”

Заменик градоначелника Горан Весић и главни градски урбаниста Марко Стојчић присуствовали су данас на платоу испред Старoг двора примопредаји 25 нових камиона-цистерни, које ће за прање улица користити ЈКП „Градска чистоћа”. 

Весић је истакао да је са нових 25 цистерни дуплиран број тих возила у „Градској чистоћи” и подсетио да се то предузеће приближава европским стандардима када је у питању број камиона у односу на број километара улица. 

– На тај начин ћемо бити у прилици да на ефикаснији начин перемо улице. Такође, много већи број улица у Београду биће обухваћен прањем – указао је заменик градоначелника. 

Он је додао да ЈКП „Градска чистоћа” тренутно има 150 камиона за одношење смећа. 

– Купљено је 30 нових камиона-смећара. Пет их је стигло прошле године, док 25 треба да буде испоручено до фебруара. На тај начин ћемо за петину повећати број возила за одвоз смећа. Са 180 возила ћемо, пре свега, повећати продуктивност „Градске чистоће” – навео је Весић. 

Он је подсетио да је то предузеће 2000. године имало шест-седам камиона за одвожење смећа и да је улице прало тек две до три цистерне. Такође је истакао да је данас просечна плата у ЈКП „Градска чистоћа” 60.000 динара, док за људе који чисте улице она износи 55.000 динара, а за возаче 65.000 динара. 

– Они који желе да зараде више могу и то, те је тако у децембру један радник „Градске чистоће” чистећи улице зарадио 85.000 динара. За нас је веома важно да запослени у Градској управи и градским јавним предузећима имају стандард достојан човека, чије су плате у последњих шест месеци повећане за 55 евра. Редовно исплаћујемо солидарну помоћ и регрес, а трудимо се да услови живота и рада запослених буду бољи. Зато купујемо нове камионе и друга возила, нову ХТЗ опрему и на тај начин показујемо поштовање према људима који раде тежак и одговоран посао – закључио је Весић. 

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић је истакао да је данас велики дан за ово предузеће. 

– Захваљујући Граду Београду, после дуго година набављено је 25 нових цистерни. На овај начин смо дуплирали њихов број и захваљући овој инвестицији можемо да очекујемо да наша престоница буде чистија и уређенија – рекао је Попадић.

Догађају је присуствовао градски секретар за комуналне и стамбене послове Никола Ковачевић.