петак, 10. мај 2024.

„Дечје београдско пролеће 2024”

Манифестација „Дечје београдско пролеће” биће одржана сутра, с почетком од девет часова, саопштено је из Дечјег културног центра Београда.

Тема овогодишњег фестивала је детињство, све оно што га чини магичним, али и изазовним. Да ли се деца само играју, шта су обавезе и од чега су сачињени најлепши дани – о свему томе жучно ће полемисати и шалити се водитељи Александар Радојичић и Трифун Маринковић. Сценаристкиња је Лора Џолић, уредница фестивала Леонтина Пат, редитељка Милица Солдатовић Микић.

„Дечје београдско пролеће”, као фестивал музике за децу, настало је давне 1972. године. Фестивал је потекао из тадашњег Дома пионира, садашњег Дечјег културног центра Београда, на иницијативу Донке Шпичек. Управо су за овај значајни фестивал компоноване многе познате песме за децу, као што су „Заклео се бумбар”, „Слон лепотан дондолан”, „Лако је пруту”, као и многе друге.

Након неколико година паузе, фестивал је обновљен 2016. године. Те године нису компоноване нове песме за децу, већ су се старе песме изводиле у новим аранжманима. Већ следеће године настављена је стара пракса, тако да сваке године фестивал изроди нове оригиналне песме за децу, наводи се у саопштењу.

Премијера ове манифестације биће емитована у суботу, 11. маја, у 9 часова, на другом програму Радио-телевизије Србије.