среда, 12. децембар 2012.

Акција „Поклони даље” – траже се санке и скафандер више

Снег који ових дана задаје проблеме Београђанима и надлежним службама којe непрестано раде на рашчишћавању, веома је обрадовао наше најмлађе суграђане. У већини паркова освануо је по један Снешко Белић,  грудве лете на све стране, а деца користе сваку прилику да што више времена проведу на  снегу.

Отуда је у Секретаријату за образовање и дечју заштиту знатно више позива оних који потражују неопходне зимске реквизите, од дечјих скафандера, чизама и топлих јакни, али и незаобилазних санки у склопу акције „Поклони даље”, која је покренута пре мање од два месеца у организацији града Београда и Секретаријата за образовање и дечју заштиту.

Према речима Марине Милосављевић, координаторке ове акције, последњих дана најчешће се тражи зимска гардероба.

– С обиром на то да су кренули хладни дани, нјавише се тражи неопходна зимска гардероба, као што су скафандери, јакне и чизме…  Ова опрема је прилично скупа, а деца је брзо прерасту – објашњава Милосављевићева.

Сви они чија су деца прерасла поменуте ствари и опрему и желе да их поклоне, могу да се јаве на телефон 011/7157-630 или на мејл pokloni.dalje@beograd.gov.rs, а градске службе ће даље проследити ствари онима којима је оваква помоћ заиста потребна.

Љиљана Јовчић, секретарка за образовање и дечју заштиту, каже за Беоинфо да ће се већ од сутра сви београдски вртићи активно укључити у акцију у сарадњи са овим секретаријатом.

– Сутра ће у вртићу „Мића и Аћим” бити организована прва радионица са родитељима и децом на тему „даривање”, што је и радни  назив радионице, и на тај начин означити почетак акције „Поклони даље” и у београдским вртићима. 

Иначе, од почетка акције велики број Београђана одазвао се овој акцији чији је циљ да породицама  без довољно средстава обезбеди неопходну дечју опрему, а коју донирају родитељи чији је малишани више не користе.

– Многи наши суграђани су већ добили  колица, креветац, седиште за ауто, дубак, хранилицу, оградицу, комоде и даске за пресвлачење, али је однос оних који траже и оних који поклањају три позива према један – каже Љиљана Јовчић.    

Заменица градоначелника Татјана Пашић рекла је да је „одзив грађана задовољавајући, али да је увек више оних којима је опрема неопходна, па апелујемо на све суграђане који могу и желе да подрже ову акцију и да нам се придруже”.   

– Акција „Поклони даље” представља још један допринос Београда бризи за наталитет и боље услове живота за најмлађе и њихове родитеље, а Београђанима се пружа прилика да на делу покажу солидарност и да допринесу осећају заједништва бригом о најмлађим суграђанима. Такође, онима којима је оваква опрема потребна, омогућено је да до ње дођу на бржи и лакши начин. Размена беби опреме је пракса и у много развијенијим земљама него што је Србија, деца до три године веома брзо прерасту опрему коју користе, па онa останe у веома добром стању – каже заменица градоначелника Београда.

Сестре близнакиње Ања Станић и Тања Петровић, у само десет дана разлике, постале су поносне маме. Њихове бебе данас се безбрижно мешкоље у кревецима, које је на њихову кућну адресу довезао аутомобил акције „Поклони даље”.

– Супруг и ја живимо као подстанари, тако да нам је куповина кревеца била велики издатак. Кад сам на телевизији видела прилог о овој акцији, позвала сам их и рекла им да ми је потребан креветац и носиљка. Нисмо се надали, али нам је за пар дана све испоручено на кућну адресу, очувано и чисто – каже за Беоинфо Ања Станић, која са супругом и двоје деце живи у Раковици.

Сви Београђани који желе да поклоне опрему или им је она неопходна, могу да оставе своје податке у Кол центру Секретаријата за образовање и дечју заштиту на број 011/7157-630 или на мејл pokloni.dalje@beograd.gov.rs, а аутомобил акције „Поклони даље”  доћи ће на кућну адресу да опрему преузме или довезе. Приликом преузимања опреме, родитељи треба да покажу на увид личну карту и извод из матичне књиге рођених за дете.